Galuste cu prune
Nu foarte des abordata aceasta reteta,dar cu siguranta merita incercata!
Preparare:1 ora
Gatire:50 minute
Timpul total:1 ora 50minute
Servire:15 bucati
Ingredinte:
350g faina
300g pesmet
250g zahar ± inca 4 linguri
50g unt
2 oua
2 bete scortisoara
2 linguri ulei floarea soarelui
1 lingura scortisoara pudra
1 kg cartofi taiati cubulete
1 kg prune fara samburi
putina sare
Mod de preparare:
Se pun la fiert cartofii, intr- o oala cu apa,cele 2 betisoare de scortisoara si sare timp de 40 de minute.Dupa terminarea timpului ii puteti verifica cu o furculita pentru a vedea daca sunt fierti,dupa care ii lasati sa se raceasca,eliminand apa si scortisoara din oala. Adaugati peste prune cele 4 linguri de zahar,amestecandu-le.Intr-o tigaie incinsa se pun cele 50g de unt,dupa care se adauga pesmetul amestecand incontinuu pentru a se praji, avand grija sa nu se arda.Peste unt si pesmet se adauga scortisoara si zaharul ramas,tigaia fiind incinsa zaharul se poate carameliza,asa ca aveti mare grija. Dupa ce pesmetul a capatat o culoare aurie,mutati aceasta compozitie intr-un vas curat si lasati-o la racit.Intre timp s-au racit si cartofii asa ca pot fi pisati cu un blander sau cu o furculita.In compozitia de cartofi se adauga cele 2 oua si faina.Pentru a va da seama de textura compozitiei cel mai bine ar fi sa o amestecati cu mana,ea ar trebui sa fie elastica si putin lipicioasa la final.Cand incepeti modelarea galustelor ar fi bine sa lucrati cu mainile infainate,daca aluatul vi se pare prea lipicios.Pentru a forma bilele trebuie sa luati o cantitate din aluat,care se aplatizeaza,se pune pruna in mijloc si se acopera foarte bine(bilele formate vor fi asezate pe o farfurie tapetata cu faina).Dupa ce au capatat o forma,galustele trebuie fierte in apa cu sare,la foc mediu.Cand sunt gata (se vor ridica la suprafata apei) le tavaliti in amestecul de pesmet zahar si scortisoara,este important sa fie calde altfel nu vor fi aceperite in totalitate de compozitia din pesmet.Se pot servi calde cat si reci!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Astept comentariile si sugestiile voastre!