Mucenici moldovenesti
Aceasta reteta se pregateste in fiecare an,pe 9 martie,cand se sarbatoresc cei 40 de mucenici.
Ador mirosul din bucatarie cand se coc mucenicii si mirosul siropului care ajunge pana in suflet.
Preparare:1 ora
Gatire:25 de minute
Timpul total:1 ora si 25 de minute
Ingrediente
Pentru aluat:
- 450ml lapte
- 125g zahar
- 50ml ulei
- 3 oua
- 50g drojdie proaspata
- 2 pliculete zahar vanilinat
- 1 kg faina
- coaja de la o lamaie
- un varf de cutit de cu sare
- 3 oua batute
- 300ml apa
- 150g zahar
- coaja de la portocala
Pentru decor:
- 300g miere
- 300g nuca macinata
Mod de preparare
Am inceput prin a incalzi putin lapte in care am pus drojdia,pe care am lasat-o in lapte timp de 20 de minute.
Punem faina intr-un vas,iar in centrul ei adaugam drojdia.uleiul,zaharul,ouale,laptele,zaharul vanilinat si coaja de lamaie.
Framantam pana cand aluatul prinde consistenta,apoi adaugam un varf de cutit de sare si framantam pana obtinem un aluat destul de elastic si se lasa la dospit intr-un loc cald timp de 1 ora.
Cu mainile unse in ulei se rupe cate o bucata de marimea unui mar din care se fac 2 suluri lungi si subtiri care se impletesc sub forma unui 8.
Se ung cu un ou batut,se aseaza intr-o tava tapetata cu foaie de copt,si se baga in cuptorul preincalzit la 180 de grade pana se rumenesc(25 de minute).
Pentru a iesi cat mai fraged aluatul,un mic truc ar fi adaugarea unei linguri de untura.
In timp ce sunt la cuptor incepeti pregatirea siropului,dizolvand la foc mediu zaharul impreuna cu,coaja de portocala.in apa.
Cand sunt gata,mucenicii se ung cu sirop din abundenta(cat inca sunt calzi),iar dupa ce au absorbit acest sirop se presara deasupra nuca macita si mierea de albine.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Astept comentariile si sugestiile voastre!